Informacje dla browarów

BROWARY NA CHMIELAKACH 2016:

---------------------------------------------------------------------------

Dla Browarów w roku 2016 przygotowaliśmy ponad 1200 m2 przestrzeni w ścisłym centrum imprezy.
Stoiska w strefie piwnej mogą wykupować wyłącznie Browary lub podmioty je reprezentujące. Cena metra kwadratowego stoiska wynosi, tak jak w roku ubiegłym, 62 zł netto +VAT. W cenie znajduje się opłata za energię elektryczną. Browar płaci jedynie za część sprzedażową stoiska – miejsce pod ławki i parasole vis a vis stoiska gratis.

W celu zgłoszenia Browaru należy wypełnić i odesłać wniosek /do pobrania na dole strony/.

---------------------------------------------------------------------------

KONSUMENCKI KONKURS PIW:

Konsumencki Konkurs Piw, organizowany w ramach Chmielaków Krasnostawskich, zadebiutował w 1983 r. Kategorie konkursowe ewoluowały na przestrzeni lat, jednak początkowo uwzględniały one piwa jasne i ciemne warzone jedynie metodą dolnej fermentacji, wszechobecnej wówczas w Polsce.

Od samego początku konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem wśród krajowych producentów piwa, ale prawdziwy rozwój możemy datować na rok 2006, w którym wspólnie z Bractwem Piwnym wprowadzono 10 kategorii i zasadniczo zmieniono jego organizację.

2007 r., by nadążyć za północnoamerykańskim, a następnie światowym, piwnym renesansem, w konkursie pojawia się pierwszy styl uwzględniający piwa warzone metodą górnej fermentacji. Debiutuje kategoria XI uwzględniająca piwa pszeniczne w bawarskim stylu Heffeweizen. W Konkursie pojawiają się również piwa z zagranicznych browarów.

2009 r., by podnieść poziom konkursu i zwiększyć na nim konkurencyjność, po raz pierwszy zostaje wręczona nagroda Grand Prix Chmielaków – Królewskie Karpie. Nagrodę tę otrzymuje piwo wyłonione spośród zwycięzców w poszczególnych kategoriach. Tu kryterium oceny staje się jak najbliższa zgodność z wzorcem danego stylu. 

2014 r. konkurs przechodzi kolejną i największą metamorfozę. W kraju zmienia się piwna świadomość konsumencka, a wraz z nią rośnie liczba browarów kontraktowych, rzemieślniczych i restauracyjnych. Browary regionalne dostrzegają lukę w rynku i rozszerzają swoją ofertę o piwa warzone metodą górnej fermentacji. Zmiany dostrzegają również koncerny piwne. Wszystko to wymusza na organizatorach konkursu zwiększenie liczby kategorii uwzględniających tę historyczną fermentację. Powstaje wówczas po 8 kategorii uwzględniających obie podstawowe fermentacje, a XVII tworzą Piwa Miodowe.

Konsumencki Konkurs Piw odbywający się w Krasnymstawie to obecnie największy krajowy konkurs, uwzględniający w swych kategoriach najnowsze światowe trendy piwne i rodzime realia rynkowe. Zdobytymi na nim nagrodami szczycą się wszystkie browary krajowe i zagraniczne.

--------------------------------

KONSUMENCKI KONKURS PIW CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2016 - WYNIKI

46. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2016”

KONSUMENCKI KONKURS PIW

WYNIKI

Piwa dolnej fermentacji:

Kategoria I

Piwa jasne w stylu Leichtbier o ekstrakcie do 11° Plato.

  1. Jagiełło Chmielak – Browar Jagiełło
  2. PRL Jasne - Browar Staropolski
  3. Kultowe - Browar Staropolski

Kategoria II

Piwa jasne w stylu Pils o ekstrakcie 11,1-12,9° Plato.

  1. Silver Eagle Puławski Pils – Browar Trzy Korony JSJ
  2. Warmińskie Rewolucje – Browar Kormoran
  3. Rodowite Pils – Browar Staropolski

Kategoria III

Piwa jasne w stylu European Mild Lager o ekstrakcie 11,1-12,9° Plato.

  1. Okocim OK Beer - Carlsberg Polska
  2. Kasztelan Jasne Pełne - Carlsberg Polska
  3. Tyskie Gronie - Kompania Piwowarska

Kategoria IV

Piwa jasne w stylu Marcowe o ekstrakcie 13-16° Plato.

  1. Trybunał Trójsłodowy – Browar Cornelius
  2. Lubicz Marcowe – Browar Lubicz
  3. Miłosław Marcowe - Browar Fortuna

Kategoria V

Piwa w stylu Bock/Koźlak o ekstrakcie powyżej 16° Plato.

  1. Perła Koźlak - Perła Browary Lubelskie
  2. Bierhalle Bock - Bierhalle Arkadia
  3. Koźlak - Browar Trzy Korony JSJ

Kategoria VI

Piwa ciemne o ekstrakcie do 18° Plato.

  1. Książęce Ciemne Łagodne - Kompania Piwowarska
  2. Kormoran Ciemny - Browar Kormoran
  3. Namysłów Ciemne typu Irlandzkiego - Browar Namysłów

Kategoria VII

Piwa w stylu Porter Bałtycki o ekstrakcie powyżej 18° Plato.

  1. Porter Warmiński - Browar Kormoran
  2. Komes Porter Bałtycki - Browar Fortuna
  3. Porter Bałtycki 22 Mentor – Browar ReCraft

Kategoria VIII

Napoje na bazie piwa typu Radler/Shandy.

  1. Okocim Radler grejpfrut z limonką - Carlsberg Polska
  2. Okocim Radler z limonką - Carlsberg Polska
  3. Lech Ice Mojito - Kompania Piwowarska

Kategoria IX

Piwa smakowe i aromatyzowane.

  1. Magnus Czekoladowy - Browar Jagiełło
  2. Magnus Toffee - Browar Jagiełło
  3. Grodzki Weigrey - Restauracja Browar Grodzka 15

Piwa górnej fermentacji:

Kategoria X

Piwa w stylu Belgian Ale o podwyższonym ekstrakcie powyżej 14° Plato.

  1. Miłosław Blonde Ale - Browar Fortuna
  2. Belgian Pale Ale - Minibrowar Haust
  3. Belgijski Byk - Pałacyk Łąkomin Browar Rzemieślniczy

Kategoria XI

Piwa białe w stylu belgijskim Witbier o ekstrakcie 11-12,5° Plato.

  1. Wawa Wita - Browar Maryensztadt
  2. Bierhalle Witbier - Bierhalle Arkadia
  3. Miłosław Witbier - Browar Fortuna

Kategoria XII

Piwa pszeniczne jasne w niemieckim stylu Hefeweizen Hell o ekstrakcie 11-14° Plato.

  1. Zamojskie Pszeniczne – Browar Zamość
  2. Grodzkie Pszeniczne - Restauracja Browar Grodzka 15
  3. Weizen - Browar Trzy Korony Nowy Sącz

Kategoria XIII

Piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel o ekstrakcie 11-14° Plato.

  1. Bierhalle Dunkel Weizen - Bierhalle Arkadia
  2. Sabat Czarownic - Browar Perun
  3. Dunkel Weizen - Browar Staropolski

Kategoria XIV

Piwa w stylu Pale Ale/Imperial Pale Ale/Bitter, Extra Specjal Bitter (ESB).

  1. Wojtek – Browar Regionalny Koneser
  2. English IPA - Browar Staropolski
  3. Golden Heart - Browar Trzy Korony JSJ

Kategoria XV

Piwa w stylu American Pale Ale (APA), American India Pale Ale (AIPA).

  1. AIPA: Podróże Kormorana - Browar Kormoran
  2. 7 Eskadra – Wheat India Pale Ale - Browar Trzy Korony Nowy Sącz
  3. Piaski Nevady - Browar Trzy Korony JSJ

Kategoria XVI

Piwa w stylu Stout Dry/Sweet o ekstrakcie 9,5-18° Plato.

  1. Coffee Stout: Podróże Kormorana - Browar Kormoran
  2. Leśny Krecik - Pałacyk Łąkomin Browar Rzemieślniczy
  3. Setter Sweet Stout - Browar Złoty Pies

Kategoria XVII

Piwa w stylu Rauchbier/Smoke Beer o ekstrakcie 11-15° Plato.

  1. Rauchbock - Browar Kormoran
  2. Piwo z Grodziska - Browar w Grodzisku Wlkp.
  3. Piwo Bernardyńskie – Browar w Grodzisku Wlkp.

Piwa miodowe:

Kategoria XVIII

Piwa miodowe.

  1. Złoty Ul Ałtajski - Browar Staropolski
  2. Miodne - Browar Kormoran
  3. Cavalier Honey Lager - Browar Złoty Pies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GRAND PRIX Chmielaków 2016:

Coffee Stout: Podróże Kormorana - Browar Kormoran

--------------------------------

KONSUMENCKI KONKURS PIW CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2016 - PIWA ZGŁOSZONE

46. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2016”

KONSUMENCKI KONKURS PIW

PIWA ZGŁOSZONE

Piwa dolnej fermentacji:

Kategoria I

Piwa jasne w stylu Leichtbier o ekstrakcie do 11° Plato.

  1. Jagiełło Chmielak – Browar Jagiełło
  2. Jagiełło Lager - Browar Jagiełło
  3. Jagiełło Export - Browar Jagiełło
  4. PRL Jasne - Browar Staropolski
  5. Kultowe - Browar Staropolski
  6. Braniewo Chmielone na zimno – Browar Namysłów
  7. Zamkowe Jasne Pełne - Browar Namysłów
  8. Tyskie Niepasteryzowane - Kompania Piwowarska
  9. Boston Desitka – Browar Złoty Pies
  10. Bierhalle Pils – Bierhalle Łódź Manufaktura
  11. Łaskie Regionalne – Browar Koreb

Kategoria II

Piwa jasne w stylu Pils o ekstrakcie 11,1-12,9° Plato.

  1. Pils Zamojski – Browar Zamość
  2. Grodzki Pils – Restauracja Browar Grodzka 15
  3. Lubicz Leżak – Browar Lubicz
  4. Kormoran Jasny – Browar Kormoran
  5. Warmińskie Rewolucje – Browar Kormoran
  6. Silver Eagle Puławski Pils – Browar Trzy Korony JSJ
  7. Jagiełło Pils - Browar Jagiełło
  8. Perła Chmielowa – Perła Browary Lubelskie
  9. Perła Export - Perła Browary Lubelskie
  10. Perła Niepasteryzowana - Perła Browary Lubelskie
  11. Bierhalle Pils I – Bierhalle Silesia
  12. Bierhalle Pils II - Bierhalle Silesia
  13. Lager Cieszyński – Browar Zamkowy Cieszyn
  14. Pils – Browar Sulewski
  15. Rodowite Pils – Browar Staropolski
  16. Kultowe Pils - Browar Staropolski
  17. Namysłów Pils - Browar Namysłów
  18. Bierhalle Pils 12 - Bierhalle Royal Wilanów
  19. Bierhalle Pils - Bierhalle Royal Wilanów
  20. Bierhalle Pils – Bierhalle Arkadia
  21. Bierhalle Pils I - Bierhalle Arkadia
  22. Bierhalle Pils II - Bierhalle Arkadia
  23. Lech Pils – Kompania Piwowarska
  24. Kupieckie – Brofaktura
  25. Miłosław Pilzner – Browar Fortuna
  26. Pils – Browar Trzy Korony
  27. Żupne Jasne Pełne - R.B.K. Pod Wielką Solą
  28. Bokser Lager - Browar Złoty Pies
  29. Złoty Zając – Pałacyk Łąkomin Browar Rzemieślniczy
  30. Bierhalle Pils 12 - Bierhalle Łódź Manufaktura
  31. Bierhalle Pils 12,5 - Bierhalle Łódź Manufaktura
  32. Pils 12 – Bierhalle Lublin
  33. Pils 12.7 - Bierhalle Lublin
  34. Złoty Łan Niepasteryzowane – Browar Jako
  35. Złoty Łan Chmielowy - Browar Jako
  36. Kociewski Pils – Browar Kociewski

Kategoria III

Piwa jasne w stylu European Mild Lager o ekstrakcie 11,1-12,9° Plato.

  1. Bursztynowe - Browar Trzy Korony JSJ
  2. Jagiełło Nałęczowskie Jasne - Browar Jagiełło
  3. Lager - Browar Sulewski
  4. Anstadt Pełne - Browar Staropolski
  5. PRL Pełne - Browar Staropolski
  6. Braniewo Jasne Pełne - Browar Namysłów
  7. Pivo – Browar Jabłonowo
  8. Kasztelan Niepasteryzowane Świeże – Carlsberg Polska
  9. Kasztelan Jasne Pełne - Carlsberg Polska
  10. Harnaś Jasne Pełne - Carlsberg Polska
  11. Bosman Niepasteryzowane - Carlsberg Polska
  12. Okocim Cztery Chmiele - Carlsberg Polska
  13. Okocim Eksportowe - Carlsberg Polska
  14. Okocim OK Beer - Carlsberg Polska
  15. Tyskie Gronie - Kompania Piwowarska
  16. PraŻubr - Kompania Piwowarska
  17. Miłosław Niefiltrowane - Browar Fortuna
  18. Kociewski Lager – Browar Kociewski
  19. Mocne Tradycyjne - Browar Koreb

Kategoria IV

Piwa jasne w stylu Marcowe o ekstrakcie 13-16° Plato.

  1. Zamojskie Marcowe – Browar Zamość
  2. Lubicz Marcowe – Browar Lubicz
  3. Trybunał Trójsłodowy – Browar Cornelius
  4. Jagiełło Vienna Lager - Browar Jagiełło
  5. Zwierzyniec Pils - Perła Browary Lubelskie
  6. Perła Mocna - Perła Browary Lubelskie
  7. Bierhalle Marcowe I - Bierhalle Silesia
  8. Bierhalle Marcowe II - Bierhalle Silesia
  9. Browarmia Oktoberfest – Browarmia Królewska
  10. Bierhalle Marcowe 13.7 - Bierhalle Royal Wilanów
  11. Bierhalle Marcowe - Bierhalle Royal Wilanów
  12. Bierhalle Marcowe - Bierhalle Arkadia
  13. Dębowe - Kompania Piwowarska
  14. Miłosław Marcowe - Browar Fortuna
  15. Marcowe - Browar Trzy Korony
  16. Bierhalle Marcowe - Bierhalle Łódź Manufaktura
  17. Marcowe 13.7 - Bierhalle Lublin
  18. Marcowe 13.2 - Bierhalle Lublin
  19. Gold – Browar Rodzinny Prost
  20. Łaskie Żywe - Browar Koreb

Kategoria V

Piwa w stylu Bock/Koźlak o ekstrakcie powyżej 16° Plato.

  1. Koźlak - Browar Trzy Korony JSJ
  2. Perła Koźlak - Perła Browary Lubelskie
  3. Bierhalle Bock - Bierhalle Arkadia
  4. Bierhalle Maibock - Bierhalle Arkadia
  5. Bierhalle Doppel Bock - Bierhalle Arkadia
  6. Miłosław Koźlak - Browar Fortuna
  7. Koziołek - Pałacyk Łąkomin Browar Rzemieślniczy
  8. Bierhalle Bock - Bierhalle Silesia

Kategoria VI

Piwa ciemne o ekstrakcie do 18° Plato.

  1. Piwo Celtyckie – Browar Witnica
  2. Grodzki ESB - Restauracja Browar Grodzka 15
  3. Grodzki Dunkel - Restauracja Browar Grodzka 15
  4. Kormoran Ciemny - Browar Kormoran
  5. Irish - Browar Kormoran
  6. Dunkel - Browar Sulewski
  7. Browarmia Ciemny Lager - Browarmia Królewska
  8. Namysłów Ciemne typu Irlandzkiego - Browar Namysłów
  9. J23 – Browar Jabłonowo
  10. Okocim Ciemne - Carlsberg Polska
  11. Bierhalle Dunkel - Bierhalle Arkadia
  12. Bierhalle Rosalie - Bierhalle Arkadia
  13. Książęce Ciemne Łagodne - Kompania Piwowarska
  14. Książęce Czerwony Lager - Kompania Piwowarska
  15. Fortuna Czarne - Browar Fortuna
  16. Fortuna Imbir Stout - Browar Fortuna
  17. Dunkel - Browar Trzy Korony
  18. Czarny Zając - Pałacyk Łąkomin Browar Rzemieślniczy
  19. Magnus - Browar Jagiełło
  20. Magnus Królewski - Browar Jagiełło
  21. Celtyckie Ciemne - Browar Jako
  22. Dark – Browar Rodzinny Prost
  23. Imperial Bock - Browar Trzy Korony JSJ
  24. Anstadt Bawarskie Ciemne - Browar Staropolski
  25. Monachijskie - Browar Staropolski
  26. Ciemne Herbowe - Browar Koreb

Kategoria VII

Piwa w stylu Porter Bałtycki o ekstrakcie powyżej 18° Plato.

  1. Porter Witnicki – Browar Witnica
  2. Porter Zamojski – Browar Zamość
  3. Porter Warmiński - Browar Kormoran
  4. Fade To Black Porter - Browar Trzy Korony JSJ
  5. Six Blade Knife Porter Wędzony - Browar Trzy Korony JSJ
  6. Perła Porter Bałtycki - Perła Browary Lubelskie
  7. Porter Cieszyński - Browar Zamkowy Cieszyn
  8. Porter Bałtycki 22 Mentor – Browar ReCraft
  9. Komes Porter Bałtycki - Browar Fortuna
  10. Dziki Dzik - Pałacyk Łąkomin Browar Rzemieślniczy
  11. Cornelius Baltic Porter – Browar Cornelius
  12. Staropolski Porter - Browar Staropolski
  13. Porter Bałtycki - Browar Staropolski
  14. Porter Bałtycki – Browar Deer Bear

Kategoria VIII

Napoje na bazie piwa typu Radler/Shandy.

  1. Grodzki Radler - Restauracja Browar Grodzka 15
  2. Okocim Radler z limonką - Carlsberg Polska
  3. Okocim Radler grejpfrut z limonką - Carlsberg Polska
  4. Lech Ice Mojito - Kompania Piwowarska
  5. Żupne Radler – R.B.K. Pod Wielką Solą

Kategoria IX

Piwa smakowe i aromatyzowane.

  1. Lubuskie Wiśniowe – Browar Witnica
  2. Pils Zamojski z miętą – Browar Zamość
  3. Grodzki Weigrey - Restauracja Browar Grodzka 15
  4. Cornelius Lychee – Browar Cornelius
  5. Śliwka w piwie - Browar Kormoran
  6. Orkiszowe z czosnkiem - Browar Kormoran
  7. Magnus Toffee - Browar Jagiełło
  8. Magnus Żurawinowy - Browar Jagiełło
  9. Magnus Czekoladowy - Browar Jagiełło
  10. Magnus Śliwkowy - Browar Jagiełło
  11. Browarmia Wiśniowe - Browarmia Królewska
  12. Pszeniczne Pacyfic z Cytryną - Browar Staropolski
  13. Bestbir Malina-Pigwa - Browar Staropolski
  14. Pszeniczne Ananas-Mango - Browar Staropolski
  15. Karmi Grejpfrut-Pomelo - Carlsberg Polska
  16. Lech Free Limonka z Miętą - Kompania Piwowarska
  17. Piwo Naturalne o smaku czerwonej porzeczki - Browar w Grodzisku Wlkp.
  18. Piwo Naturalne o smaku kwiatu czarnego bzu - Browar w Grodzisku Wlkp.
  19. Fortuna Wiśniowa - Browar Fortuna
  20. Fortuna Mirabelka - Browar Fortuna
  21. Fortuna Rabarbar - Browar Fortuna
  22. Fortuna Śliwkowa - Browar Fortuna
  23. Brzoskwiniowe – Browar Regionalny Koneser
  24. Berquell Erdber – Berquell Brauerei
  25. Celtyckie Cytrynowe - Browar Jako
  26. Celtyckie Ciemne Wiśniowe - Browar Jako
  27. Browarmia Malinowe - Browarmia Królewska
  28. Łaskie Radler - Browar Koreb

Piwa górnej fermentacji:

Kategoria X

Piwa w stylu Belgian Ale o podwyższonym ekstrakcie powyżej 14° Plato.

  1. Grodzki Tripel - Restauracja Browar Grodzka 15
  2. Belgijska Blondynka – Browar Maryensztadt
  3. Belgian Pale Ale - Minibrowar Haust
  4. Żupne Magnum Sal - R.B.K. Pod Wielką Solą
  5. Komes Podwójny Ciemny - Browar Fortuna
  6. Komes Potrójny Złoty - Browar Fortuna
  7. Komes Poczwórny Bursztynowy - Browar Fortuna
  8. Miłosław Blonde Ale - Browar Fortuna
  9. Belgijski Byk - Pałacyk Łąkomin Browar Rzemieślniczy
  10. Jeleń Szóstak - Pałacyk Łąkomin Browar Rzemieślniczy
  11. Behemoth Sacrum – Browar Perun

Kategoria XI

Piwa białe w stylu belgijskim Witbier o ekstrakcie 11-12,5° Plato.

  1. Grodzki Witbier - Restauracja Browar Grodzka 15
  2. Lubicz Białe – Browar Lubicz
  3. Witbier: Podróże Kormorana - Browar Kormoran
  4. Witbier - Browar Trzy Korony JSJ
  5. Wawa Wita - Browar Maryensztadt
  6. Witbier Cieszyński - Browar Zamkowy Cieszyn
  7. Namysłów Białe Pszeniczne - Browar Namysłów
  8. Kasztelan Specjały Białe - Carlsberg Polska
  9. Bierhalle Witbier - Bierhalle Arkadia
  10. Miłosław Witbier - Browar Fortuna
  11. Bierhalle Witbier - Bierhalle Łódź Manufaktura

Kategoria XII

Piwa pszeniczne jasne w niemieckim stylu Hefeweizen Hell o ekstrakcie 11-14° Plato.

  1. Piwo Pszeniczne – Browar Witnica
  2. Zamojskie Pszeniczne – Browar Zamość
  3. Grodzkie Pszeniczne - Restauracja Browar Grodzka 15
  4. Lubicz Pszeniczne – Browar Lubicz
  5. Bierhalle Weizen - Bierhalle Silesia
  6. Pszeniczne Cieszyńskie - Browar Zamkowy Cieszyn
  7. Weizen - Browar Sulewski
  8. Browarmia Pszeniczne - Browarmia Królewska
  9. Warmia Pszeniczne – Browar Warmia
  10. Polska Pszenica - Browar ReCraft
  11. Pacyfic Wheat - Browar Staropolski
  12. Pszenica Staropolska - Browar Staropolski
  13. Bierhalle Weizen 12.6 - Bierhalle Royal Wilanów
  14. Bierhalle Weizen - Bierhalle Royal Wilanów
  15. Kasztelan Niepasteryzowane Pszeniczne Klarowne - Carlsberg Polska
  16. Okocim Pszeniczne - Carlsberg Polska
  17. Bierhalle Weizen - Bierhalle Arkadia
  18. Roskoszne – Brofaktura
  19. Weizen - Browar Trzy Korony
  20. Żupne Pszeniczne - R.B.K. Pod Wielką Solą
  21. Golden Weizen - Browar Złoty Pies
  22. Biały Zając - Pałacyk Łąkomin Browar Rzemieślniczy
  23. Bierhalle Weizen - Bierhalle Łódź Manufaktura
  24. Hefe –Browar Rodzinny Prost
  25. Primator Weizenbier – Pivovar Primator
  26. Hefeweizen 12.6 - Bierhalle Lublin
  27. Hefeweizen 13 - Bierhalle Lublin
  28. Cornelius Pszeniczne – Browar Cornelius
  29. Złoty Łan Pszeniczne - Browar Jako
  30. Jare Gody - Browar Perun
  31. Łaskie Pszeniczne - Browar Koreb

Kategoria XIII

Piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel o ekstrakcie 11-14° Plato.

  1. Bierhalle Dunkel-Weizen - Bierhalle Silesia
  2. Warmia Ciemne Pszeniczne - Browar Warmia
  3. Dunkel Weizen - Browar Staropolski
  4. Bierhalle Dunkel Weizen - Bierhalle Arkadia
  5. Sabat Czarownic - Browar Perun

Kategoria XIV

Piwa w stylu Pale Ale/Imperial Pale Ale/Bitter, Extra Specjal Bitter (ESB).

  1. Zamojskie IPA – Browar Zamość
  2. Lubicz Summer Ale – Browar Lubicz
  3. Golden Heart - Browar Trzy Korony JSJ
  4. Single Handed Sailor - Browar Trzy Korony JSJ
  5. Skydiver Puławska IPA - Browar Trzy Korony JSJ
  6. Double IPA Cieszyńskie - Browar Zamkowy Cieszyn
  7. English IPA - Browar Staropolski
  8. Wojtek – Browar Regionalny Koneser
  9. Orzeł Bielik - Pałacyk Łąkomin Browar Rzemieślniczy
  10. Izabella – Brofaktura
  11. Dziedzictwo Sybilla - Browar Perun
  12. Dziedzictwo Lubelski - Browar Perun

Kategoria XV

Piwa w stylu American Pale Ale (APA), American India Pale Ale (AIPA).

  1. Lubuskie IPA – Browar Witnica
  2. 1na100 Lite Rye APA - Browar Kormoran
  3. Kłos Wielozbożowy - Browar Kormoran
  4. AIPA: Podróże Kormorana - Browar Kormoran
  5. Piaski Nevady - Browar Trzy Korony JSJ
  6. El Macho - Browar Trzy Korony JSJ
  7. Papa Americano - Browar Maryensztadt
  8. West Coast IPA Cieszyńskie - Browar Zamkowy Cieszyn
  9. Warmia APA - Browar Warmia
  10. Warmia AIPA - Browar Warmia
  11. Warmia American Amber Ale - Browar Warmia
  12. Bierhalle APA - Bierhalle Arkadia
  13. Dr Citra - Minibrowar Haust
  14. Książęce British Golden Ale - Kompania Piwowarska
  15. Miłosław Warzy Śmiało: Sosnowa APA - Browar Fortuna
  16. 7 Eskadra - Browar Trzy Korony
  17. PitBull IPA - Browar Złoty Pies
  18. Samotny Wilk - Pałacyk Łąkomin Browar Rzemieślniczy
  19. AmerIPA - Pałacyk Łąkomin Browar Rzemieślniczy
  20. Primator India Pale Ale – Pivovar Primator
  21. Gloger Wesołe Ziele – Browar Miejski Gloger
  22. Cornelius IPA – Browar Cornelius
  23. Jasny Grom - Browar Perun
  24. Dziedzictwo Marynka - Browar Perun
  25. AIPA - Browar Koreb
  26. Grodzkie AIPA Zorba - Restauracja Browar Grodzka 15

Kategoria XVI

Piwa w stylu Stout Dry/Sweet o ekstrakcie 9,5-18° Plato.

  1. Stout Zamojski – Browar Zamość
  2. Zamojski Sweet Stout – Browar Zamość
  3. Coffee Stout: Podróże Kormorana - Browar Kormoran
  4. Old Pigweed - Browar Trzy Korony JSJ
  5. Sweet Sixteen - Browar Maryensztadt
  6. Stout Cieszyński - Browar Zamkowy Cieszyn
  7. Warmia Stout Mleczny Kawowy - Browar Warmia
  8. Coffee Stout - Browar Staropolski
  9. Setter Sweet Stout - Browar Złoty Pies
  10. Leśny Krecik - Pałacyk Łąkomin Browar Rzemieślniczy
  11. Rzeka Pełna Mleka - Pałacyk Łąkomin Browar Rzemieślniczy
  12. Bierhalle Milk Stout - Bierhalle Łódź Manufaktura
  13. Black Jack – Brofaktura
  14. Licho Nie Śpi - Browar Perun

Kategoria XVII

Piwa w stylu Rauchbier/Smoke Beer o ekstrakcie 11-15° Plato.

  1. Altamira Jaskiniowy Lager - Browar Trzy Korony JSJ
  2. Banany na rauszu - Browar ReCraft
  3. Piwo z Grodziska - Browar w Grodzisku Wlkp.
  4. Piwo Bernardyńskie – Browar w Grodzisku Wlkp.
  5. Piwo z Grodziska Piwobranie 2016 - Browar w Grodzisku Wlkp.
  6. Rauchbock - Browar Kormoran

Piwa miodowe:

Kategoria XVIII

Piwa miodowe.

  1. Miodne - Browar Kormoran
  2. Jagiełło Miodowe - Browar Jagiełło
  3. Perła Miodowa - Perła Browary Lubelskie
  4. Złoty Ul Ałtajski - Browar Staropolski
  5. Anstadt Potrójnie Gryczany - Browar Staropolski
  6. Staropolskie Miodowe - Browar Staropolski
  7. Fortuna Miodowe - Browar Fortuna
  8. Cavalier Honey Lager - Browar Złoty Pies
  9. Piwo na miodzie wielokwiatowym z imbirem – Browar Jabłonowo
  10. Celtyckie Ciemne Miodowe - Browar Jako
  11. Łaskie Miodowe - Browar Koreb
  12. Grodzkie Miodowe - Restauracja Browar Grodzka 15

 

Zgłoszono 296 piw z 42 browarów.

--------------------------------------------------------------------------------

KONSUMENCKI KONKURS PIW CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2016 - REGULAMIN

Organizatorzy 46. Ogólnopolskiego Święta Chmielarzy i Piwowarów „Chmielaki Krasnostawskie” zapraszają do zgłoszenia piw do największego w Polsce - Konsumenckiego Konkursu Piw (KKP) „Chmielaki Krasnostawskie 2016”. Konkurs odbędzie się podczas Chmielaków w dniu 20 sierpnia 2016 r. od godziny 9.00 w Sali Konferencyjnej Krasnostawskiego Domu Kultury, ul. Okrzei 10. (eliminacje w dniach 18-19 sierpnia).
Za prawidłowy przebieg Konkursu odpowiada Przewodniczący KKP Marek Suliga Certyfikowany Sędzia Piwny, wieloletni juror European Beer Star.

W tym roku Konkurs odbędzie się w 18 kategoriach.

KATEGORIE:

Piwa dolnej fermentacji:

I.    Piwa jasne w stylu Leichtbier o ekstrakcie do 11° Plato.

II.    Piwa jasne w stylu Pils o ekstrakcie 11,1-12,9° Plato.

III.    Piwa jasne w stylu European Mild Lager o ekstrakcie 11,1-12,9° Plato.

IV.   Piwa jasne w stylu Marcowe o ekstrakcie 13-16° Plato.

V.    Piwa w stylu Bock/Koźlak o ekstrakcie powyżej 16° Plato.

VI.   Piwa ciemne o ekstrakcie do 18° Plato.

VII.   Piwa w stylu Porter Bałtycki o ekstrakcie powyżej 18° Plato.

VIII.  Napoje na bazie piwa typu Radler/Shandy.

IX.    Piwa smakowe i aromatyzowane.

Piwa górnej fermentacji:

X.     Piwa w stylu Belgian Ale o podwyższonym ekstrakcie powyżej 14° Plato.

XI.    Piwa białe w stylu belgijskim Witbier o ekstrakcie 11-12,5° Plato.

XII.    Piwa pszeniczne jasne w niemieckim stylu Hefeweizen Hell o ekstrakcie 11-14° Plato.

XIII.   Piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel o ekstrakcie 11-14° Plato.

XIV.   Piwa w stylu Pale Ale/Imperial, Pale Ale/Bitter, Extra Specjal Bitter (ESB).

XV.    Piwa w stylu American Pale Ale (APA), American India Pale Ale (AIPA).

XVI.   Piwa w stylu Stout Dry/Sweet o ekstrakcie 9,5-18° Plato.

XVII.  Piwa w stylu Rauchbier/Smoke Beer o ekstrakcie 11-15° Plato.

Piwa miodowe:

XVIII.  Piwa miodowe.
 

Zgłoszenia piw do Konkursu należy przesłać do 2 sierpnia 2016 r. na karcie zgłoszenia (do pobrania na dole strony) w następujący sposób:

- faxem pod numer 82 576 22 18;

- e-mailem na adres: chmielaki@krasnystaw.pl

- pocztą na adres: Krasnostawski Dom Kultury, ul. Okrzei 10, 22-300 Krasnystaw.

 

Zgłaszający może zgłosić dowolną ilość piw do każdej kategorii.

Udział w Konkursie jest bezpłatny dla browarów, które wystawiają swoje stoiska w części handlowej Chmielaków (samodzielnie lub przez przedstawiciela).

Dla pozostałych browarów obowiązują następujące opłaty – 50 zł przy zgłoszeniu do 5 piw; 100 zł przy zgłoszeniu 6 piw lub więcej. Opłatę należy uiścić na podstawie faktury VAT przesłanej przez Organizatora po weryfikacji zgłoszonych piw.

Ocena będzie przeprowadzana w sposób anonimowy, przez stworzone odpowiednie zespoły, przeszkolone uprzednio i wyłonione z grupy konsumentów piwa, którzy się zgłoszą do Organizatora.

Degustatorami mogą być również osoby zatrudnione lub współpracujące z browarami i dystrybutorami, jednak nie będą mogły uczestniczyć w tych panelach, w których oceniać się będzie piwa zgłoszone przez te podmioty. Ich łączny udział nie może jednak przekroczyć 10% ogółu degustatorów.

Ostateczną decyzję o zakwalifikowaniu kandydata do zespołu degustatorów, podejmuje Organizator.

Ocena sensoryczna piwa odbędzie się przy wykorzystaniu specjalnie opracowanego arkusza.

Nad organizacją, rekrutacją sędziów i całym konkursem nadzór sprawuje Przewodniczący KKP Marek Suliga, certyfikowany Sędzia Piwny oraz dr inż. Tadeusz Kuchciak z Politechniki Łódzkiej.

Zwycięskie, w każdej kategorii asortymentowej, piwa otrzymają: Złoty medal i dyplom. Ponadto piwa za miejsca drugie i trzecie otrzymają srebrne i brązowe medale oraz dyplomy.

Eksperci piwni i blogerzy wybiorą spośród zwycięzców poszczególnych kategorii piwo, które otrzyma Grand Prix Chmielaków 2016 – „Królewskie Karpie”.

Wszystkie zwycięskie piwa automatycznie zostają nominowane do tytułu „Piwo Roku”  przyznawanego przez Towarzystwo Promocji Kultury Piwa „Bractwo Piwne”.

Producenci nagrodzonych piw uzyskują również dożywotnie prawa do posługiwania się znakami graficznymi i słownymi, w związku z otrzymanymi tytułami.

Jeżeli do danej kategorii zostanie zgłoszonych mniej niż 5 piw – kategoria nie jest oceniana. Jeżeli w kategorii będzie mniej niż 6 piw – nagradzany jest wyłącznie zwycięzca.

Piwo do oceny powinno być dostarczone Organizatorowi najpóźniej do dnia 17 sierpnia 2016 r. do godziny 16.00 w ilości jednego zbiorczego opakowania każdego zgłoszonego piwa /wyłącznie w butelkach lub puszkach/ (min. 10 l) na adres: Krasnostawski Dom Kultury, ul. Okrzei 10, 22-300 Krasnystaw.

Wyniki Konkursów z lat ubiegłych (do pobrania na dole strony)

Dodatkowe informacje pod numerem tel. kom. 665 437 031

 

OPISY KATEGORII:

Kategoria I.  Piwa jasne w stylu Leichtbier o zawartości ekstraktu do 11° Plato.
Piwa winny posiadać lekko słodowy charakter, do średniego. Goryczka, subtelna, do średniej (15 ‐ 28 IBU). Zapach chmielowy niski do średniego, bez owocowych estrów i diacetylu. Barwa jasno złota do słomkowej (4-8 EBC).

Kategoria II.  Piwa jasne w stylu Pils o zawartości ekstraktu 11,1-12,9° Plato.
Piwa o barwie złotej, słomkowej do bursztynowej (6-14 EBC). Posiadają goryczkę chmielową wyrazistą (25-50 IBU) z subtelnym słodowym aromatem. Zapach wyrazisty, chmielowy, bez owocowych estrów i diacetylu. Piana winna być gęsta i trwała. Osad drożdżowy niewskazany.

Kategoria III.  Piwa jasne w stylu European Mild Lager o zawartości ekstraktu 11,1-12,9 °Plato.
Piwa o barwie słomkowej do jasnobursztynowej. Winny posiadać stonowaną goryczkę chmielową (10-25 IBU) z lekko słodowym aromatem. Nie może posiadać nut karmelowych, estrowości owocowej i diacetylu. Wskazana filtracja lub klarowanie. Piana winna być zwarta i trwała.

Kategoria IV.  Piwa jasne w stylu Marcowe o zawartości ekstraktu 13-16° Plato.
Barwa bursztynowa (8-35 EBC). Piwa winny posiadać zdecydowanie słodowy charakter (dopuszczalne nuty karmelu). Goryczka stonowana (18‐28 IBU). Zapach słodowy z aromatem herbatników/biszkoptów, bez owocowych estrów i diacetylu. Wskazane subtelne nuty chmielowe. Piana winna być zwarta i gęsta.

Kategoria V.  Piwa w stylu Bock/Koźlak o zawartości ekstraktu powyżej 16° Plato.
Piwa o szerokim spektrum barwy (15-40 EBC). W smaku i aromacie silne nuty słodowe z pełnią smaku. Goryczka chmielowa stonowana do średniej (20-40 IBU). Zapach chmielowy i estrowość owocowa niskie i subtelne. Dopuszczalne bardzo niskie stężenie diacetylu. Piana winna być zwarta i gęsta.

Kategoria VI.  Piwa ciemne o zawartości ekstraktu do 18° Plato.
Piwa ciemne o kolorze od średnio- do ciemnobrązowego (> 35 EBC). Winny posiadać zdecydowanie słodowy charakter. Goryczka subtelna do średniej (16-30 IBU) z elementami goryczy i słodyczy. W aromacie nuty karmelu, kawy, czekolady i palone. Dopuszczalny chmielowy aromat. Brak owocowej estrowości i diacetylu.

Kategoria VII.  Piwa w stylu Porter Bałtycki o zawartości ekstraktu powyżej 18° Plato.
Piwa o barwie głęboko rubinowej do czarnej (> 35 EBC). W zapachu dominuje karmel, lukrecja, kakao, czekolada z subtelnymi nutami słodu palonego/prażonego (możliwy niski charakter dymiony/wędzony). Miło widziane nuty chmielowo kwiatowe. Aromat słodowy bez wyrazistej estrowości owocowej. Bez diacetylu i DMS. Goryczka średnia do wyrazistej (25 ‐ 40 IBU). Charakter rozgrzewający (wysoki alkohol 7,5 – 9,5% obj.)

Kategoria VIII.  Napoje na bazie piwa typu Radler/Shandy.
Napoje niskoalkoholowe powstałe w wyniku połączenia piwa i lemoniady. Są niezwykle orzeźwiające i często posiadają mętną konsystencję. W smaku zredukowana goryczka piwna ze względu na obecność lemoniady. Winny być silniej wysycone CO2.

Kategoria IX.  Piwa smakowe.
Piwa powstałe z dodatkiem koncentratów i soków o aromatach owocowych, ziołowych i przyprawowych celu wzbogacenia charakteru finalnego produktu. Są rześkie z wyrazistymi nutami zapachowymi. Możliwy osad.

Kategoria X.  Piwa w stylu Belgian Ale o podwyższonym ekstrakcie powyżej 14° Plato.
Posiadają jasno złotą barwę do ciemnobursztynowej (7-11 EBC). W zapachu może przeważać estrowy charakter (owoce/banan). Mile widziane fenole (przyprawy, zioła). Wyczuwalny chmielowy aromat i goryczka (25 – 45 IBU). Zmętnienie i osad mogą być konsekwencją re fermentacji. Całkowity brak aromatów palonych, ciemnych słodów (karmel) i diacetylu. Może posiadać rozgrzewający charakter (zwiększona zawartość alk.).

Kategoria XI.  Piwa białe w stylu belgijskim Witbier o zawartości ekstraktu 11-12,5° Plato.
Piwa niezwykle blade, o barwie jasnej do słomkowej (1-4 EBC). Chmielowa goryczka (8-18 IBU) i aromat stonowane. Lekko kwaśne. Wyczuwalne aromaty skórki pomarańczy i przypraw (kolendry). Całkowity brak diacetylu.

Kategoria XII.  Piwa pszeniczne jasne w niemieckim stylu Hefeweizen Hell o zawartości ekstraktu 11- 14° Plato.
Barwa jasna do bursztynowej (6-18 EBC). Goryczka subtelna do wyrazistej (10 – 20 IBU), lecz ukryta pod zdecydowanym aromatem estrowym (owoc/banan) i fenolowym (goździki, gałka muszkatołowa, cynamon). Możliwa niewielka kwasowość. Podwyższone wysycenie CO2 podkreśla ich niezwykłą rześkość. Możliwy osad drożdżowy i zmętnienie. Pienistość znacząca i trwała.

Kategoria XIII.  Piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel o zawartości ekstraktu 11-14° Plato.
Barwa miedziana do ciemnobrązowej (> 30 EBC). Chmielowa goryczka (10-20 IBU) i aromat w śladowych ilościach. Estry (owoc/banan) i fenole (goździki, gałka muszkatołowa, cynamon) rozpoznawalne, lecz niedominujące. Przeważać za to mogą aromaty słodowe i karmelowe. Możliwy osad drożdżowy i zmętnienie. Pienistość znacząca i trwała.

Kategoria XIV. Piwa w stylu Pale Ale/Imperial Pale Ale/Bitter.
W piwach tych barwa rozpoczyna się od ciemnozłotego koloru po odcienie miedzi. Najistotniejszą dla nich jest wyrazista chmielowa goryczka (> 35 IBU). Jej istotą jest silna intensywność, lecz pozostająca zaledwie do kilkunastu sekund po przełknięciu. Dominują aromaty chmielowe, ziół prowansalskich, a nawet surowego tytoniu. Możliwa podwyższona estrowość owocowa. Wysycenie i pienistość nie są najistotniejszymi.

Kategoria XV. Piwa w stylu American Pale Ale (APA), American India Pale Ale (AIPA).
Posiadają barwę od ciemno złocistej po odcienie miedzi. Goryczka chmielowa wyrazista (> 35 IBU) utrzymująca się maksymalnie do kilkunastu sekund po spożyciu. W aromacie dominują aromaty chmielowe ze szczególnym uwzględnieniem nut cytrusowych, które są pochodnymi użycia chmieli amerykańskich. Możliwa podwyższona estrowość owocowa. Wysycenie i pienistość nie są najistotniejszymi.

Kategoria XVI.  Piwa w stylu Stout Dry/Sweet o zawartości ekstraktu 9,5-18° Plato.
Posiadają barwę ciemnobrązową do głębokiej czerni (> 50 EBC). W aromacie dominują nuty słodowe, palone, karmelowe, kawy i czekolady aż po toffi. W smaku wyczuwalna goryczka (Stout Dry  >30 IBU) jak i słodycz cukru mlecznego/laktozy (Stout Sweet 15‐30 IBU). Nieco słabiej wyczuwalne nuty chmielowe. Mogą być lekko cierpkie.

Kategoria XVII.  Piwa w stylu Rauchbier/Smoke Beer o ekstrakcie 11,0-15,0 ° Plato.
Piwa mogą powstać przy udziale górnej lub dolnej fermentacji. Najistotniejszą cechą jest aromat pochodzący od dymionych słodów (nuty torfowe, wędzone i owocowe: śliwka węgierka i owoce kandyzowane). Goryczka chmielowa stonowana podobnie nuty słodowe. Całkowity brak estrowości owocowej i diacetylu. Dopuszczalne niewielkie zmętnienie.

Kategoria XVIII.  Piwa miodowe.
Warzone zarówno metodą dolnej jak i górnej fermentacji. Dominują aromaty miodowe o szerokim ich spektrum. Barwa i goryczka jest nieograniczona.

ZałącznikWielkość
KKP Wniosek 2016175 KB
BROWARY Wniosek 2016152.5 KB
WYNIKI KKP 1983-2015894.4 KB